Werk zoeken kan je op verschillende manieren doen. Via een vacaturesite, via de social media of door naar een uitzendbureau te stappen. Hoe werkt een uitzendbureau precies en wat zijn de voor- en nadelen voor jou als uitzendkracht? Je komt het allemaal te weten in dit artikel!
De functie van een uitzendbureau
Een uitzendbureau, ook wel uitzender genoemd, treedt op als bemiddelaar tussen enerzijds de werkzoekende en anderzijds de opdrachtgever. De taak van de uitzender bestaat erin om de juiste medewerker (= werkzoekende) voor de openstaande vacature te vinden. Van zodra dat een medewerker door de uitzender bij een bepaald bedrijf geplaatst wordt, is er sprake van uitzending en vanaf dat moment wordt de medewerker uitzendkracht genoemd.
Werken via een uitzendbureau: het proces
1. Aanmelding
Jij (als werkzoekende) schrijft je in bij het uitzendkantoor. Dit kan zowel op een fysieke locatie als online gebeuren.
2. Kennismakingsgesprek
Een medewerker van het uitzendbureau heeft een kennismakingsgesprek met jou. In dit gesprek gaat de medewerker dieper in op jouw professioneel profiel en worden zaken zoals opleiding, werkervaring, vakgebieden en werkinteresses besproken. Indien je nog geen cv had, kan deze tijdens dit gesprek samen met de medewerker opgesteld worden.
3. Match
In deze fase zoekt het uitzendkantoor naar de ideale job voor jou. Van zodra er een geschikte vacature wordt gevonden voor jouw profiel, word je verwittigd.
4. Sollicitatiegesprek
Je wordt naar de betreffende organisatie gestuurd voor een (eerste) sollicitatiegesprek.
5. Aan de slag als uitzendkracht
Via het uitzendbureau ga je aan de slag voor deze organisatie.
6. Je ziet erop toe dat je urenregistratie wekelijks in orde is
7. Je wordt betaald door het uitzendbureau
Hoe verdient het uitzendbureau?
De organisatie waarbij je tewerkgesteld wordt, moet een vooraf vastgelegd tarief betalen aan het uitzendkantoor voor ieder uur dat jij gewerkt hebt. De uitzender draagt de wettelijk bepaalde belastingen af aan de overheid en betaalt jou een salaris uit. Wat er overblijft na het betalen van jouw salaris en het overdragen van de wettelijke belastingen is de winst van het uitzendkantoor.
Werken via een uitzendbureau: voordelen vs. nadelen
Voordelen
- Extra werkervaring voor op je cv
- Gemakkelijker tewerkgesteld worden in verschillende vakgebieden
- Snel en gemakkelijk andere beroepen uitproberen
- Geen permanente verplichtingen t.o.v. de organisatie
- Veel nieuwe mensen ontmoeten
- Het uitzendkantoor zoekt een baan voor jou
- In sommige gevallen kan je van een uitzend- naar een vast contract gaan
- Een sollicitatiebrief is niet nodig
Nadelen
- Werkonzekerheid
- Geen of minder vast inkomen
- Minder rechten dan vaste krachten
- Je bouwt geen anciënniteit op
Werken via ons uitzendbureau
Door jezelf in te schrijven bij een uitzendkantoor ben je niet gebonden aan één soort werk. Er is werk te vinden in verschillende vakgebieden en in verschillende sectoren. Bij JJM Personeel plaatsen wij uitzendkrachten in de (af)bouw, productie, logistiek en techniek. Wij streven naar duurzame samenwerkingen waarbij wij de juiste kandidaat bij de juiste vacature plaatsen.