Het is gekte op de Nederlandse woningmarkt. Er is steeds meer vraag naar woningen waardoor het aantal bouwprojecten de laatste jaren enorm gestegen is. Het probleem is dat er een groot tekort aan bouwpersoneel heerst. Bijgevolg lopen de projecten serieuze vertragingen op met een steeds groter risico op faillissementen van de bouwbedrijven. Gelukkig bestaan er wel een aantal oplossingen om het personeelstekort in de bouw doeltreffend aan te pakken.

1. Laat mensen weer geloven in een job in de bouwsector

Studeren is goed. Maar als iedereen gaat studeren en niemand nog een vak wil leren, zullen we met een steeds groter tekort aan personeel in de bouw kampen. En om dat te voorkomen, is het belangrijk dat we de positieve kant van een job in de bouwsector in het licht zetten. Dat kan op verschillende manieren:

Organiseer kijkdagen: ga te rade bij de gemeente of bij de lokale verenigingen en organiseer “doe-dagen”. Laat de mensen met interesse in de bouw een dagje meelopen in jouw firma en laat ze zo op een vrijblijvende manier kennis maken met de sector.
Maak een bedrijfsvideo: maak een video waarop jouw gemotiveerd personeel aan het werk te zien is. Laat het uitzendbureau deze video eventueel ook gebruiken om kandidaten een job in jouw bouwonderneming aan te bieden.

personeelstekort in de bouw

2. Vergeet de immigranten niet

Van de steeds groter wordende groep immigranten, is het merendeel op zoek naar een stabiele job hier bij ons in Nederland. De kans is groot dat er mensen tussen zitten die in hun land van origine ook al in de bouw gewerkt hebben. De ideale oplossing is een gezonde mix van immigranten met ervaring in de ruwbouw en immigranten met ervaring in de afbouw. Er zijn meerdere manieren om de juiste immigranten voor jouw firma te vinden:

Doe een beroep op vluchtelingenorganisaties: vluchtelingenorganisaties kunnen je de nodige informatie geven.
Laat immigranten Nederlandse opleidingen volgen: er bestaan speciale opleidingsprogramma’s om buitenlanders om te scholen.

3. Maak gebruik van een uitzendbureau tegen een personeelstekort

Een andere mogelijke oplossing voor het personeelstekort in jouw bouwonderneming is het inschakelen van uitzendkrachten. Een uitzendbureau heeft contact met zeer veel mensen en is gespecialiseerd in het aanbrengen van de juiste uitzendkrachten voor de job. Zowel met het vinden van stukadoors als metselaars als dakdekkers en timmerlieden helpt het uitzendbureau jou graag verder.

4. Ga op zoek in het buitenland

In Nederland kan je geen of onvoldoende bouwvakkers vinden? Dan zoek je de oplossing voor het probleem toch gewoon over de grens. Het is niet omdat er in Nederland een tekort heerst aan bouwpersoneel dat dat in de buurlanden of verder weg ook zo moet zijn. Verspreid een aantrekkelijke vacature in het buitenland en probeer zo de juiste arbeidskrachten aan te trekken. Deze oplossing is dikwijls zelfs nog goedkoper dan Nederlanders in dienst nemen.

 

personeelstekort oplossingen

5. Houd je bouwpersoneel gemotiveerd

Personeel behouden is minstens even moeilijk als nieuw personeel aantrekken. Het is nl. heel belangrijk dat je de nodige stappen onderneemt om je personeel tevreden te houden. Dat kan op meerdere manieren:

  • Duurzame inzetbaarheid: of iemand nu voornamelijk in de ruwbouw of in de afbouw van een bouwproject werkt, personeel is pas gemotiveerd wanneer de werkomgeving veilig en gezond is. En zo’n omgeving creëer je door regelmatig preventieve gezondheidscheck te doen en te zorgen voor goede arbeidsomstandigheden. Daarnaast kan je regelmatig opleidingen en trainingen organiseren die jouw werknemers meer doorgroeimogelijkheden geven.
  • Voorzie aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden: zorg voor een vervoersmiddel na een bepaalde tijd van tewerkstelling, een dertiende maandloon prestatiebeloningen, extra verzekeringen, etc.

Benieuwd naar wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel gratis en vrijblijvend contact met ons op!