We hebben allemaal wel eens gehoord van een timmerman. Het is algemeen geweten dat een timmerman iemand is die met hout bezig is. Maar wat zijn de eigenlijke werkzaamheden van timmermannen, hoe word je een timmerman en waar word je tewerkgesteld als timmerman? Is werken als timmerman via een uitzendbureau ook mogelijk? De antwoorden lees je in dit artikel!

Wat is een timmerman?

Een timmerman is, simpel gezegd, iemand die timmerwerk verricht voor zijn beroep. En met timmerwerk worden houten constructies bedoeld. Dat kan heel breed gaan: van houten kozijnen tot daken, vloeren, kasten en raam- en deurwerken. Er bestaan zowel algemene timmermannen als timmermannen met een bepaalde specialiteit, zoals betontimmermannen of meubelmakers bijvoorbeeld.

timmerman werkzaamheden

De werkzaamheden van timmermannen

Een timmerman doet veel meer dan alleen maar houten constructies in elkaar timmeren. Hieronder krijg je een overzicht van de dagelijkse werkzaamheden van een timmerman:

  • Lezen van bouwplannen, tekeningen en schetsen: vooraleer dat een timmerman van start gaan met zijn eigenlijke werkzaamheden bestudeert hij het betreffende bouwplan en/of schets. Het is dus belangrijk dat je dergelijke plannen kan lezen wanneer je als timmerman aan de slag wilt.
  • Houten constructies maken: dit is de hoofdtaak van een timmerman. Hier gaat het vooral om timmermannen die tewerkgesteld zijn op bouwwerven. In de meeste gevallen maken zij houten draagbalksystemen voor daken van huizen, garages, carports, poolhouses, etc. Hier komen meerdere werkzaamheden aan te pas. Zo moeten ze afstanden bepalen (m.b.v. meetlinten, krijt, etc.), houten planken en/of balken op maat zagen en alles netjes aan elkaar bevestigen.
  • Houten kozijnen maken: een andere belangrijke taak van timmermannen is het maken van houten kozijnen om de ramen mooi af te werken.
  • Meubels maken: voor het laten maken van een houten (inbouw)kast, dressing of tv-meubel moet je een beroep doen op een timmerman. Op maat gemaakte meubels brengen tal van interessante voordelen met zich mee. Door voor zulke meubels te kiezen, wordt elk plekje van de woning optimaal benut, heb je gegarandeerd unieke meubels en kan je de stijl, de kleur en de afmetingen voor de volle 100% zelf bepalen.
  • Reparatie en montage van houten constructies: timmermannen staan niet alleen in voor de productie van houten constructies, maar ontfermen zich ook over de reparatie en de montage ervan. Denk hierbij aan houten deuren, vloeren, trappen, wanden, etc.
  • Bijkomende werkzaamheden: ook voor het afwerken van aansluitingen en naden en voor het aanbrengen van waterslagen komen timmermannen in actie.

Waar werken timmermannen?

Timmermannen werken in de meeste gevallen op bouwwerven. Timmermannen die gespecialiseerd zijn in het maken van meubelstukken daarentegen, kunnen ook tewerkgesteld worden bij een gespecialiseerd timmerbedrijf.

Werk vinden als timmerman via een uitzendbureau

De bouwsector kent regelmatig een piekperiode. Denk bijvoorbeeld maar aan een groot project dat zo snel mogelijk afgewerkt moet worden. Om deze piekperiodes goed op te kunnen vangen, is er dringende nood aan een grote hoeveelheid timmermannen. Via een uitzendbureau als JJM Personeel kan je snel en eenvoudig aan professionele timmermannen geraken. Zowel voor de afbouw als voor de bouw is JJM Personeel gespecialiseerd in het uitzenden van allround timmermannen en timmermannen met specifieke vakkennis (meubelmakers, machinale houtbewerkers, etc.).