ZZP-bemiddeling: de risico’s en alternatieven

Bemiddelen voor ZZP’ers is populair, zowel bij uitzend- en detacheringsbureaus als bij ZZP’ers zelf. Schijnzelfstandigheid ligt daarbij echter op de loer. Daar wordt vanaf 2025 strenger op gecontroleerd door de belastingdienst. Voor sommige zelfstandig ondernemers wordt het daardoor voordelig om ook naar alternatieven te kijken. Hieronder leggen we uit wat ZZP-bemiddeling inhoudt, wat de risico’s van de nieuwe wetgeving zijn en wat je als ondernemer aan alternatieven hebt.

Wat houden ZZP-bemiddeling en schijnzelfstandigheid in?

We spreken van ZZP-bemiddeling wanneer een ZZP’er bijvoorbeeld werkt via een flexbureau. Dit bureau onderhoudt contact met opdrachtgevers en koppelt ze aan de zelfstandige, of andersom. De ZZP’er factureert daarbij aan het flexbureau en dit bureau maakt deel uit van de geldstroom. Het is hierbij goed mogelijk dat het gaat om schijnzelfstandigheid. Dat geldt ook voor opdrachten waarbij de werkzaamheden van de ZZP’er als het ware ‘ingebed zijn’ in de kerntaak van de opdrachtgever. Bijvoorbeeld een verpleegster die als ZZP’er in een ziekenhuis werkt of een beveiliging die zelfstandig wordt ingehuurd door een beveiligingsbedrijf. Ook in de bouw, techniek of logistiek komt dit soort schijnzelfstandigheid vaak voor.

Gereedschap technisch personeel

Waarom er strenger wordt opgetreden tegen schijnzelfstandigheid

Wanneer een bedrijf of opdrachtgever een ZZP’er inhuurt, dragen zowel de opdrachtgever als de zelfstandige amper sociale premies af aan de belastingdienst. Bij loondienst is dit anders en worden zowel werkgever- als werknemerpremies betaalt. Deze premies gaan onder andere naar de WW-uitkeringen, de ziektewet en de WIA. De overheid loopt dus flink wat geld mis wanneer er sprake is van schijnzelfstandigheid. Daarom gaat de Belastingdienst hier vanaf 1 januari 2025 strenger op controleren. Er wordt bijvoorbeeld niet meer eerst gewaarschuwd wanneer er sprake is van schijnzelfstandigheid, en de Belastingdienst kan naheffingen opleggen tot vijf jaar terug. Voor ZZP’ers kan dit ingrijpende gevolgen hebben: daarom is het verstandig om ook alternatieven te bekijken.

JJM Personeel heeft het alternatief voor ZZP’ers

Veel mensen gaan werken als ZZP’er vanwege de vrijheid en flexibiliteit die deze arbeidsconstructie biedt. Bij JJM Personeel krijg je net zo veel flexibiliteit, maar dan wel zonder belastingrisico’s en schijnzelfstandigheden. Bovendien krijg je er als ZZP’er verschillende zekerheden voor terug wanneer je in loondienst gaat bij ons uitzendbureau:

  • CAO-conforme lonen
  • Recht op ziekengeld
  • Pensioenopbouw
  • Aansprakelijkheidsverzekering
  • Tijdig betalen van loonheffingen
  • Gekeurd gereedschap
  • Goede huisvesting

JJM werkt vooral met vaklieden uit Oost-Europa. Wij werken daarom altijd via de ET-regeling. Daardoor kunnen we eenvoudig werknemers uit het buitenland aannemen. Dankzij deze regeling, die is opgenomen in de CAO voor uitzendkrachten, krijgen werknemers uit het buitenland die (tijdelijk) in Nederland komen werken namelijk een belastingvrije vergoeding voor extraterritoriale kosten (ET-kosten). Denk aan extra kosten die te maken hebben met het verblijf in Nederland of het heen en weer reizen naar het land van herkomst. Dat is nog een voordeel, waar zelfstandigen geen gebruik van kunnen maken.

Benieuwd of je als ZZP’er zelf in een schijnzelfstandige constructie werkt, of overweeg je de overstap naar loondienst bij een uitzendbureau? Neem contact met ons op met al je vragen en we helpen je graag verder. JJM is namelijk hét uitzendbureau met kennis en kunde op het gebied van bouw, afbouw, techniek en logistiek en we koppelen je graag aan een van onze vele betrouwbare opdrachtgevers.