Het tekort aan technisch personeel: dit zijn de belangrijkste strategieën en oplossingen om het probleem aan te pakken.
In Nederland kampen we helaas al vele jaren met een technisch personeelstekort. Elektriciens, lassers, timmerlieden, loodgieters en monteurs: het aanbod is te klein en de vraag te groot. Wanneer belangrijke bouwprojecten stil komen te liggen omdat de benodigde vaklieden niet beschikbaar zijn, kan dit voor grote maatschappelijke problemen zorgen. Zeker met het huidige woningtekort. JJM weet als geen ander hoe belangrijk een gezonde bouwsector is voor Nederland. In dit artikel bespreken we daarom niet alleen de laatste strategieën en oplossingen voor het personeelstekort, maar vertellen we je ook wat wij doen om het tekort aan personeel in de bouw- en afbouwsector te verminderen.
De jeugd enthousiast maken voor een beroep in de techniek
De jeugd heeft de toekomst! Een groot deel van het huidige personeelstekort is ontstaan doordat steeds minder jongeren kiezen voor een technische opleiding. Om het personeelstekort in de toekomst een halt toe te kunnen roepen, is het dus nodig dat de jeugd van nu enthousiast wordt gemaakt voor een leven in de techniek. Technische opleidingen organiseren daarom steeds vaker zogenoemde kijk-en-doedagen, waarbij jongeren niet alleen informatie kunnen krijgen over de opleiding maar ook leuke activiteiten kunnen uitvoeren. Ook steeds meer bouwbedrijven stellen zich open voor doe-dagen, waarbij jongeren en zelfs kleine kinderen een kijkje op de bouwplaats mogen nemen.
Een andere manier om de jeugd te bereiken is via social media. Ook JJM is te actief op Instagram en Facebook. Via deze digitale weg proberen we onze volgers te laten zien hoe afwisselend en uitdagend een technische baan kan zijn!
Het inzetten van internationale vakkrachten
In Nederland mag er dan een groot tekort zijn aan technisch opgeleid personeel, in andere landen zijn er vaak goed opgeleide vaklieden in overvloed. Niet zo gek dus, dat steeds meer Nederlandse werkgevers ervoor kiezen om internationale vakkrachten in te zetten. Of het nu een kortstondig bouwproject of een langdurige klus betreft: door vaklieden uit het buitenland te halen, kun je voorkomen dat het bouwproject onnodige vertraging oploopt.
JJM bemiddelt al ruim 15 jaar tussen Nederlandse werkgevers en internationale vakkrachten uit Polen of Roemenië. De technische werklieden in ons netwerk beschikken niet alleen over de nodige diploma’s en werkervaring, maar hebben ook een goede beheersing van Duits of Engels. Wel zo handig op de werkvloer!
Investeren in een goede relatie met bestaande technische vakkrachten
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat werknemers betere resultaten boeken als ze met plezier naar hun werk gaan. Door oog te hebben voor de sfeer op de werkvloer, kunnen bouwbedrijven niet alleen hun huidige personeel behouden, maar ook nieuw personeel aantrekken. Verschillende manieren om een prettige werkomgeving te creëren zijn:
- Zorgen voor goede arbeidsomstandigheden
- Open communicatie
- Leuke extra’s, zoals bedrijfsuitjes of een vrijdagmiddagborrel
- het aanbieden van doorgroeimogelijkheden binnen het bouwbedrijf
Ook JJM doet er alles aan zodat onze internationale vakkrachten zich thuis voelen in Nederland. Zo wordt iedere vakkracht gekoppeld aan een jobcoach waarbij ze terecht kunnen met vragen of problemen. Met deze investering in een duurzame samenwerking, hopen wij ervoor te zorgen dat onze vaklieden zich niet alleen prettig voelen op de huidige werkvloer, maar ook in de toekomst met veel plezier terugkomen naar Nederland voor een volgende bouwproject.