De belangrijkste wijzigingen in de wet- en regelgeving voor uitzendkrachten
In Januari 2025 zijn er enkele wijzigingen doorgevoerd in de Nederlandse wet- en regelgeving voor uitzendkrachten. Deze aanpassingen kunnen zowel invloed hebben op de werkgever als de uitzendkracht, en zijn ook van toepassing op flexwerkers uit het buitenland. JJM houdt de laatste ontwikkelingen op het gebied van wetgeving voor uitzendkrachten altijd scherp in de gaten, maar we begrijpen dat onze klanten ook graag zelf op de hoogte willen zijn van de regels. Daarom hebben we in dit artikel de belangrijkste wijzigingen kort voor je samengevat, zodat jij weet wat je kunt verwachten bij het aannemen van flexwerkers via JJM.
De wet DBA
De grootste en belangrijkste verandering is het ingaan van de wet DBA (deregulering beoordeling arbeidsrelaties). Deze nieuwe wet moet schijnzelfstandigheid in Nederland tegengaan. Wet DBA gaat uit van twee verschillende soorten dienstverband: ZZP’er en loondienst of flexwerker. Als een opdrachtgever een ZZP’er wil aannemen, dan moet het dienstverband aan de volgende voorwaarden voldoen:
- De ZZP’er bepaalt zijn/haar eigen werktijden
- De ZZP’er gebruikt zijn/haar eigen gereedschap tijdens het werk
- De ZZP’er mag geen leiding geven aan medewerkers van de opdrachtgever.
- De ZZP’er bepaalt zelf hoe hij/zij het werk uitvoert.
Voldoet de arbeidsovereenkomst niet aan deze bovenstaande voorwaarden? Dan moet de opdrachtgever de werknemer in loondienst aannemen. Doen ze dit niet? Dan wordt dit gezien als schijnzelfstandigheid en kan de werkgever een flinke naheffingsboete opgelegd krijgen van de overheid.
JJM Personeel en de wet DBA
Bij JJM Personeel nemen wij al onze flexwerkers aan in loondienst. Dit betekent dat wij als derde partij fungeren tussen de werkgever en werknemer. De werkgever sluit dus alleen een contract af met JJM Personeel, en hoeft zich geen zorgen te maken over de wet DBA. Ook voor de uitzendkracht is dit een prettige samenwerking. Wij bieden ze namelijk contracten met flexibele voorwaarden, zonder dat ze de belastingsrisico’s van een ZZP’er hoeven te dragen.
Verhoging van de ET-regeling
De ET-regeling is bedoeld voor werknemers die tijdelijk in Nederland komen wonen en werken. Met deze regeling kunnen deze internationale vakkrachten een belastingvrije vergoeding krijgen voor extraterritoriale kosten (ET-kosten) die zij maken tijdens hun reis en verblijf in Nederland. Voorheen was de hoogte van de ET-regeling 81% van de kosten, maar in Januari 2025 is deze verhoogd tot 100% van de kosten. Dit betekent dat internationale vakkrachten hun onkosten volledig vergoed kunnen krijgen.
Prijs-kwaliteitssysteem voor huisvesting
Om slechte huisvesting van internationale vakkrachten tegen te gaan, heeft de overheid het PKS (prijs-kwaliteitssysteem) in het leven geroepen. In deze regelgeving staat onder andere dat de uitzendonderneming huisvestingskosten in rekening mag brengen bij de uitzendkracht. De hoogte van deze kosten zijn afhankelijk van de grootte van de woning maar ook van het loon van de uitzendkracht. De maximale kosten mogen namelijk niet meer zijn dan 25% van het wettelijke minimum uurloon vermenigvuldigd bij 40 (een 40-uur durende werkweek).
Het moge duidelijk zijn: er zijn weer een heleboel wet- en regelgevingen bijgekomen voor internationale flexwerkers. Wil jij internationale vakkrachten inzetten op jouw bouwplaats? Neem dan contact op met JJM Personeel. Zo weet je zeker dat jij zaken doet met een uitzendbureau dat zich netjes aan alle regels houdt!